We are using cookies to provide statistics that help give you the best experience of our site. You can find out more or switch them off if you prefer. However, by continuing without changing settings, you are agreeing to our use of cookies.




*mandatory fields

I confirm that the data submitted in this webform may be used by Knights Brown for answering my enquiry. It may be held on record for business purposes for a period of 12 months.I do not consent to Knights Brown holding my data for business purposes.

Customer

The Pines Hotel

Location

Swanage, Dorset

Value

£1.7M

Knights Brown was appointed to complete the stabilisation of the cliff face below the Pines Hotel, which has been progressively falling into the sea for many years.

Carried out in conjunction with engineers CH2M Hill, the project won the National Ground Engineering Award in 2017 (for a UK Project with a Geotechnical Value of between £1M and £3M).

The hotel owners first had work carried out to the cliffs in 2013. The phase two works required the completion of the drainage installed at that time and its extension to cover the area of the phase two works. Also involved was the formation of a new footpath and steps leading from the hotel down to the reinforced concrete beach hut platform.

We constructed a platform comprising 5,000 tonnes of locally sourced rock and stone walling, measuring 12m x 60m, against the cliff face as a safe working platform for the piling rig.

Further logistical challenges were presented by restricted access to the beach, which was required for the transfer and movement of heavy machinery and materials to and from the site.

our sectors

Site staff were pleased to have had Knights Brown on the team, they were proactive from day one to the end towards potential issues and responsive to a changing site environment for works.

- David Sheldon, Cummins

This complex and challenging project was a collaborative undertaking from the outset. Combining two projects was inspirational, saving not only money but diverting 22,000m3 from landfill. Some extremely innovative tools and methods were used to demolish the pier, recover material and to achieve the lowest environmental impact on one of the most environmentally designated places in the UK.

- London and South East Constructing Excellence Awards judging panel on Phase 2 of the North Portsea Island CFERM